Pravilno postavljanje lanaca na automobilu

Blog
22.11.2023.
Pravilno postavljanje lanaca na automobilu
Pravilno postavljanje lanaca na automobilu

Zimske prilike mogu biti zahtevne za vozače, ali ispravno postavljeni lančani sistemi na točkovima automobila mogu značajno pomoći u obezbeđivanju boljeg prianjanja na snegu i ledu. U ovom blogu istražićemo korake za pravilno postavljanje lančanih sistema na točkovima vašeg vozila kako biste se osećali sigurno i samopouzdano tokom zimskih vožnji. Ono što je sigurno da lanzi za sneg su sigurno dodatna oprema keju treba imati kod sebe kada obilazite planinske predele. 

Korak 1: Priprema i bezbednost

Pre nego što započnete sa postavljanjem lanaca, parkirajte svoje vozilo na sigurnom mestu, van prometnih traka. Uključite sva četiri pokazivača pravca kako bi drugi vozači znali da ste se zaustavili. Očistite sneg, led i druge prepreke oko točkova kako biste olakšali postavljanje lanaca.

Korak 2: Proverite uputstva za lančane sisteme

Svaki lančani sistem može imati specifična uputstva za postavljanje, zavisno o modelu i tipu vozila. Pažljivo pročitajte uputstva koja ste dobili uz lančane sisteme kako biste osigurali ispravno postavljanje.

Korak 3: Otvorite i raširite lančane sisteme

Otvorite pakovanje lančanih sistema i raširite ih. Primetićete da postoje dve strane sa spojnicom između. Držite lanac tako da je unutrašnja strana okrenuta prema unutrašnjosti točka.

Korak 4: Postavite lančane sisteme na gume

Postavite lančane sisteme preko gornjeg dela gume tako da spojnice budu na spoljnoj strani točka. Pazite da su kuke na unutrašnjoj strani točka.

Korak 5: Povucite vozilo napred

Lagano pomerite vozilo nekoliko centimetara kako bi lančani sistemi skliznuli niže i omogućili vam da ih pričvrstite.

Korak 6: Pričvrstite lančane sisteme

Pričvrstite spojnice ili kopče lančanih sistema tako da ih spojite na odgovarajućim mestima. Pazite da budu dovoljno zategnuti, ali ne previše stegnuti.

Korak 7: Centralizujte lančane sisteme

Proverite da su lančani sistemi ravnomerno raspoređeni po gumi kako bi pružili optimalno prianjanje.

Korak 8: Ponovite za sve točkove

Ponovite postupak za sve preostale točkove na vozilu.

Korak 9: Proverite zatezanje i pripremite se za vožnju

Nakon postavljanja svih lančanih sistema, proverite zatezanje kopči ili spojnica. Obezbedite da su čvrsto pričvršćeni. Nakon toga, pripremite se za vožnju.

Korak 10: Testna vožnja i prilagođavanje vožnje

Pažljivo krenite na kratku vožnju kako biste testirali kako se automobil ponaša sa postavljenim lančanim sistemima. Vožnju prilagodite uslovima na putu i vozite sporije nego inače.

Korak 11: Redovno proveravajte lančane sisteme

Tokom vožnje i nakon svakog kraćeg perioda vožnje, zaustavite se i proverite da li su lančani sistemi i dalje čvrsto pričvršćeni.

Zaključak

Pravilno postavljeni lančani sistemi na točkovima vašeg automobila mogu vam pomoći da sigurno prolazite zimskim putevima. Prateći korake koje smo opisali u ovom blogu, možete obezbediti ispravno postavljanje lančanih sistema i spremnost za vožnju. Uvek se pobrinite da čitate i pratite uputstva proizvođača lančanih sistema i da vozite pažljivo, prilagođavajući svoju vožnju uslovima na putu. Kako zaštititi automobil od soli?

Trenutno nema komentara

Slični članci

09.
May.
2024.
Blog
Nažalost i najbolji vlasnici automobila mogu biti opušteni u održavanju svog vozila. Veoma je lako uzeti bilo koje vozilo zdravo za gotovo i zaboravit...
30.
Apr.
2024.
Blog
Mali servis automobila predstavlja jednu od najvažnijih rutina održavanja koja osigurava pouzdanost, bezbednost i efikasnost Vašeg vozila.
22.
Apr.
2024.
Blog
Automobili su dizajnirani da traju godinama, ali bez odgovarajućeg podmazivanja, mnoge komponente vozila mogu otkazati mnogo pre vremena.