NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM ODABIRA ULJA ZA VAŠ AUTOMOBIL

Blog
14.11.2023.
NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM ODABIRA ULJA ZA VAŠ AUTOMOBIL
NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM ODABIRA ULJA ZA VAŠ AUTOMOBIL

Motorno ulje  igra ključnu ulogu u održavanju motora automobila i osiguranju optimalnog rada u uslovima visokih / ekstremno visokih temperatura, ali posebno u zimskim uslovima.
Postoje različiti tipovi ulja, podeljeni na osnovu viskoznosti / tipa motora / uslova vožnje (regularna, off-road).

Sintetičko ulje

  • Veštački proivzedeno u laboratorijskim uslovima

  • Odlične performanse na različitim temperaturama što se postiže zahvaljujući homogenoj molekulskoj strukturi ove vrste ulja; manja podložnost stvaranju taloga
  • Zaštita motora koju pruža najbolje se ispoljava u otežanim uslovima vožnje

Polusintetičko ulje

  • Polusintetičko, mešano ulje, predstavlja kombinaciju sintetičkog i konvencionalnog ulja
  • Pruža neke od mogućnosti koje pruža sintetičko ulje, po pristupačnijim cenama

Konvencionalno ulje

  • Ova ulja se rafinišu, dobijaju se iz baznih sirovina
  • Odlikuje ih ekonomičnost
  • Zadovoljavaju samo osnovne potrebe motora i češća je potreba za njegovom zamenom

Ulje visokih performansi

  • Koriste se za sportske automobile / automobile koji zahtevaju posebne performanse
  • Sadrže aditive koji potpomažu performanse u ekstremnim uslovima vožnje

Ulje za dizel motore

  • Specijalno dizajnirana ulja za dizel motore koji poseduju DPF (Filter čestica) i koji se susreću sa visokim temepraturama sagorevanja

Prilikom odabira ulja za Vaš motor, neophodno je pridržavati se preporuka proizvođača motornog vozila. Bilo kakvo odstupanje od fabrički predviđenih normi može dovesti do bržeg habanja motora i njegovih delova, što iziskuje izuzetno skupe popravke kako samog motora tako i ostalih delova automobila koji stradaju poslednično.
Karakteristike motornih ulja na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine a koje igraju ključnu ulogu u održavanju kvaliteta performansi i očuvanju motora:

Viskoznost

Viskoznost predstavlja sposobnost ulja da podnese toplotu / hladnoću i ostane tečno onoliko koliko je Vašem ljubimcu potrebno u zavisnosti od specifikacije proizvođača.
Primeri oznaka viskoznosti: 5W-20, 10W-30, 15W-40, 0W-30...
Prvi broj predstavlja viskoznost pri niskim temperaturama (zimski uslovi), što je broj niži to je viskoznost (gustina) manja.
Slovo W označava zimu (Winter).
Drugi broj predstavlja viskoznost ulja na visokim temperaturama, što je broj veći to je ulje gušće pri visokim temperaturama.

Hladna tečnost (CCV – Cold Cranking Viscosity)

Predstavlja sposobnost ulja da se pumpa i da održava viskoznost pri niskim temperaturama.
Niža vrednost je pokazatelj bolje fluidnosti i pokretljivosti ulja pri hladnom startovanju automobila, dakle svi delovi motora se jako brzo mogu podmazati u hladnim uslovima.

Aditivi protiv smrzavanja

Potrebno je obratiti pažnju koje aditive sadrži određeno motorno ulje. Održavanje optimalne mogućnosti podmazivanja u uslovima ekstremno niskih temperatura.

Termalna stabilnost

Mogućnost održavanja istih perofrmansi i zaštite motora u prilikama visokih temepratura i vožnji na duge relacije gde dolazi do porasta radih temepratura motora.

Tip motora

Ulja su najčešće prilagođena specifičnim potrebama motora datog proizviđača, kao što smo napomenuli, dizel motori sa filterom čestica zahtevaju ulje sa aditivima specijalno proizvedenim za tu namenu zbog hemikalija koje mogu da se “nose“ sa čađi nakupljenoj na DP Filteru i potpomognu njegovom čišćenju. Korišćenje ulja koje ne sadrži formulu potrebnu za DPF može uzrokovati kvarove samog filtera uključujući i zapušenje istog.

Ostali komentari

  • Marinko
    Marinko

    Da li kod Vas mogu da kupim aditive za automobil?

    18.11.2023. 22:14
  • Admin
    Admin

    Postovani, Naravno. Mozete pogledati nasu ponudu aditiva na stranici: https://www.autodelovionline.rs/proizvodi/aditivi

    18.11.2023. 22:16

Slični članci

09.
May.
2024.
Blog
Nažalost i najbolji vlasnici automobila mogu biti opušteni u održavanju svog vozila. Veoma je lako uzeti bilo koje vozilo zdravo za gotovo i zaboravit...
30.
Apr.
2024.
Blog
Mali servis automobila predstavlja jednu od najvažnijih rutina održavanja koja osigurava pouzdanost, bezbednost i efikasnost Vašeg vozila.
22.
Apr.
2024.
Blog
Automobili su dizajnirani da traju godinama, ali bez odgovarajućeg podmazivanja, mnoge komponente vozila mogu otkazati mnogo pre vremena.