Simboli na instrument tabil I njihovo značenje

Blog
09.04.2024.
Simboli na instrument tabil I njihovo značenje
Simboli na instrument tabil I njihovo značenje

Bez obzira da li imate potpuno nov automobil ili ispravno polovno vozilo, s vremena na vreme ćete videti da neki od simbola na instrument tabli svetli dok vozite. U nekim slučajevima, svetla na kontrolnoj tabli mogu samo da Vas podsećaju da zakažete servis ili proverite neki sistem u Vašem automobilu pre nego što se dogodi nešto ozbiljnije. U drugim slučajevima služe kao važno upozorenje da se reaguje što je pre moguće.

Danas ćemo proći kroz najčešća i najvažnija svetla upozorenja na kontrolnoj tabli, šta ona znače i koja od njih će od Vas zahtevati da preduzmete akciju. .

Lampica upozorenja za pritisak ulja

Značenje: Ovaj staromodni simbol ukazuje na to da postoji problem sa sistemom pritiska ulja u Vašem automobilu. Ponestaje Vam ulja ili Vaša uljna pumpa ne cirkuliše punim kapacitetom.
Sta učiniti: Loše podmazivanje motora može izazvati velika oštećenja motora, tako da je ovo važno upozorenje na koje treba obratiti pažnju! Zaustavite se čim bude bezbedno, ugasite vozilo i proverite ulje! Pogledajte oko odeljka motora da biste videli očigledno curenje ulja, a zatim izvucite šipku za merenje ulja da biste proverili nivo tečnosti. Ako Vam je potrbno motorno ulje na pravom ste mestu.

Anti-lock Braking System (ABS) lampica upozorenja

Značenje: Kada snažno kočite, ABS ima funkciju da spreči blokiranje vaših točkova. Ako lampica upozorenja ABS-a svetli, to znači da nešto nije u redu sa sistemom.

Sta učiniti: Pošto je ovo tako važna bezbednosna karakteristika, važno je da mehaničar dijagnostikuje problem što je pre moguće.

Lampica upozorenja za pritisk u gumama

Značenje: Takođe poznat kao simbol sistema za praćenje pritiska u gumama (TPMS), ova lampica predstavlja problem sa pritiskom u gumama ili TPMS-om.

Ako je simbol TPMS konstantan na instrument tabli, onda je pritisak u jednoj ili više vaših guma prenizak ili previsok. Ako TPMS simbol treperi 60-90 sekundi kada uključite svoje vozilo, a zatim ostane upaljen onda nešto nije u redu sa vašim TPMS senzorima.

Sta učiniti: Vožnja na gumama niskog ili visokog pritiska nije bezbedna i može da ošteti vaše gume. Preporučujemo da se zaustavite što je pre moguće da biste naduvali ili ispustili vazduh iz guma  do odgovarajućeg pritiska.

Lampica upozorenja o temperaturi motora

Značenje: Ako vidite da se ovaj simbol pojavljuje, to znači da se vaš motor pregreva. Ovo najverovatnije ima veze sa Vašom rashladnom tečnošću (koja se naziva i antifriz), ali može se  dogoditi I iz drugih razloga razloga.

Sta učiniti: Prvo pokušajte da isključite A/C i uključite grejač da biste preraspodelili toplotu u putnički prostor. Ako to ne uspe nakon nekoliko minuta, zaustavite se čim bude bezbedno i ugasite vozilo. Ostavite motor da se hladi najmanje 15 minuta I nemojte otvarati haubu. Otvaranje haube dok je motor vruć može dovesti do opekotina/povreda usled izbacivanja pare ili dima.

Lampica upozorenja za motor (Check Engine)

Značenje: Lampica upozorenja za motor može se pojaviti iz različitih razloga. Iako deluje kao najstrašnije, ovo svetlo je jedno od najdvosmislenijih jer se odnosi na bilo šta što ima veze sa motorom automobila i sistemom izduvnih gasova. Potencijalni problem može biti manji poput lošeg poklopca za gorivo ili istrošenosti sonde. Ili bi to moglo značiti da nešto mnogo ozbiljnije nije u redu u srcu samog motora.

Sta učiniti: Ako niste primetili promenu u načinu vožnje automobila i ne primetite nikakve neobične zvukove ili mirise, možete da nastavite da vozite na umerenoj udaljenosti.

Ako lampica kontrolnog motora svetli crveno i/ili treperi, odmah prestanite da vozite! U većini vozila, trepćuća lampica upozorenja za motor signalizuje da imate veliki problem koji može izazvati ozbiljnu štetu vašem motoru ako ga ignorišete.

Lampica upozorenja za akumulator

Značenje: Ovo svetlo označava problem sa sistemom za punjenje akumulatora ili problem sa Samim akumulatorom. Mogući krivci mogu biti labav ili oštećen kabl akumulatora, loš alternator ili druge električne greške.

Sta učiniti:Pre svega proverite kablove na akumulatoru,ako to nije uzrok problema najbolje je da posetite majsotra kako bi utvrdio uzrok greške . Ako Vam je potreban novi akumulator nudimo zamenu akumulatora.

Lampica upozorenja za Airbag

Značenjei: Lampica upozorenja vazdušnog jastuka signalizuje da nešto nije u redu sa jednim od vaših vazdušnih jastuka ili čitavim sistemom vazdušnih jastuka.

Sta učiniti: Trebalo bi odmah da proverite svoj automobile. Vazdušni jastuci čuvaju Vas tokom nesreća, pa je važno da se uverite da ispravno rade.

Indikator svetla za maglu

Značenjei: Ovaj simbol pokazuje da su Vam svetla za maglu uključena.

Sta učiniti: Svetla za maglu treba koristiti samo ako je vidljivost manja od 90 metara. Ako ih uključite nepotrebno, mogu otežati vožnju drugim vozačima na putu.

Lampica indikatora tečnosti za pranje

Značenje: Imitirajući kretanje vaših brisača, ovaj simbol na instrument tabli znači da Vam nedostaje tečnosti za pranje vetrobranskog stakla.

Sta učiniti: Napunite rezervoar tečnošću što je pre moguće.

Svetlo upozorenja kočnice

Značenje: Ako vidite ovaj simbol na kontrolnoj tabli ili reč „BRAKE“ u crvenoj boji, znači da je parkirna kočnica uključena ili postoji problem sa vašim kočionim sistemom.

Sta učiniti: Prvo se zaustavite i proverite da li je vaša parkirna kočnica aktivirana. Pokušajte da aktivirate i deaktivirate kočnicu dok je vaše vozilo parkirano. Ako lampica još uvek svetli čak i kada je parkirna kočnica neaktivna, posetite najbliži servis.

Lampica upozorenja o temperaturi menjača

 

Značenje: Ako se ovaj simbol pojavi na Vašoj kontrolnoj tabli, to znači da se Vaš menjač pregreva. Ovo može biti uzrokovano nedostatkom tečnosti u menjaču, istrošenim delovima menjača, teškm vučom ili nečim drugim.

Sta učiniti: Zaustavite se čim bude bezbedno i ugasite vozilo. Sačekajte da se vozilo ohladi pre nego što ponovo pokušate da vozite i posetite servis što je pre moguće. Ako se svetlo ne ugasi,a nalazite se daleko od servisa, najbolje je da pozovete šlep službu.

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Ulja i Aditivi 1006007
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
5.399,72 RSD
Sačuvano u omiljne
Akumulatori 1027465
Dokazani kavalitet, nov moderan akumulator. Headline Premium su akumulatori sa čak 25 m...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
5.092,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Akumulatori 99A028
Akumulatori VARTA® Blue Dynamic koncipirani su za vozila sa prosečnim potrebam...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
6.776,68 RSD
Trenutno nema komentara

Slični članci

26.
Feb.
2024.
Blog
Kada je u pitanju bezbednost automobila, jedna od najkritičnijih komponenti su kočnice. Kočnice vašeg automobila igraju ključnu ulogu u zaštiti...
14.
Nov.
2023.
Blog
Motorno ulje  igra ključnu ulogu u održavanju motora automobila i osiguranju optimalnog rada u uslovima visokih / ekstremno visokih temperatura, ali pos...