SVE ŠTO TREBA ZNATI O SVEĆICAMA

Blog
15.04.2024.
SVE ŠTO TREBA ZNATI O SVEĆICAMA
SVE ŠTO TREBA ZNATI O SVEĆICAMA

Bez svećica, vozilo se neće pokrenuti — niti otići bilo gde. Pošto je zdravlje ovog dela automobila direktno povezano sa performansama motora, loše svećice često mogu dovesti do značajnijih problema, uključujući otežano hladno startovanje i preskakanje paljenja tokom ubrzanja.

Bez zdravih svećica, Vaše vozilo neće moći da ostvari svoj maksimalni potencijal, to niko ne želi. Nastavite sa čitanjem da biste saznali kako ove komponente funkcionišu i znakove da ih treba zameniti.

 

KAKO RADE SVEĆICE?

 

Male, ali moćne, isporučuju električnu energiju koja zapaljuje mešavinu vazduha i goriva duboko u motoru vašeg automobila. Zauzvrat, sagorevanje stvara energiju potrebnu za pogon klipova vašeg automobila i na kraju samo kretanje automobila. Ove komponente takođe igraju važnu ulogu u pomaganju da se toplota odvede iz komore za sagorevanje u sistem za hlađenje motora. Sistemom korak po korak predstavićemo Vam kako taj process funkcioniše:

 

Korak 1: Okrenite ključ u bravi za paljenje.

Kada pokrenete automobil pritiskom na „dugme za paljenje“ ili ubacivanjem i okretanjem ključa, starter se uključuje, što pokreće Vaš motor.

 

Korak 2: Put energija iz akumulatora do svećica.

Električna energija iz akumulatora putuje do indukcionog namotaja na motoru sa unutrašnjim sagorevanjem koji transformiše 12 volti akumulatora u čak 45.000 volti pre nego što ih dovede do svećica.

 

Korak 3: Varnice lete.

Kako se napon indukcionog namotaja povećava i prenosi na svećice, svećice stvaraju malu i kontrolisanu eksploziju u procepu između elektroda, svećice zapaljuju mešavinu vazduha i goriva unutar komore za sagorevanje.

 

Korak 4: Sagorevanje pokreće vaš automobil.

Kada se mešavina vazduha i goriva zapali, dolazi do hemijske reakcije, pretvarajući smešu u izduvni gas. Pritisak koji se generiše ovim iznenadnim širenjem unutar komore za sagorevanje pomera klipove vašeg automobila, na kraju pretvarajući hemijsku energiju u kinetičku energiju potrebnu za pogon motora.

 

Korak 5: Ciklus se nastavlja.

Ovaj process se nastavlja sve dok Vaš motor radi.

 

KAKO SE SVEĆICE HABAJU?

 

Svećice mogu postati manje efikasne u obavljanju svog posla zbog vremena, istrošenosti ili drugih problema sa električnim sistemom/sistemom paljenja. Mogu postati „prljave“ tokom vremena zbog sagorevanja, kontaminacije ili pregrevanja, gubeći svoju sposobnost da izazovu iskru i odvodu toplotu iz komore za sagorevanje.

 

KAKO DA ZNATE DA LI JE SVEĆICA LOŠA?

 

Svećice igraju vitalnu ulogu u napajanju vašeg vozila, tako da nije iznenađujuće da su znaci neispravnih svećica prilično neprijatni. Nekoliko uobičajenih simptoma koje možete primetiti uključuju:

 

Zveckanje, kucanje ili zvukovi nalik na "kucanje":  Kada svećice počnu neravnomeno da zapaljuju gorivo, možete primetiti neobične zvukove od sile klipova i sagorevanja koje se ne vršii ispravno. Ako se svećica upali u pogrešno vreme, to može dovesti do stalnog zveckanja, piskanja ili kucanja.

 

Teško pokretanje vozila:  Ako Vaš automobil ima problema sa paljenjem ili se samo oseća neravnomeran i trzav rad motora, vaše svećice možda ne rade kako treba, a to može dovesti do neuspelih paljenja i nepravilnih performansi.

 

Smanjene performansi: Kada ste na ,,leru”, vaše svećice ne prave pauzu, a ni kada ubrzavate i menjate brzine. Ako varnica koju ovaj mali deo generiše ne funkcioniše na 100%, performanse vašeg vozila neće biti u punom potencijalu.

 

Ako ste primetili bilo koji od ovih simptoma, predlažemo da pregledate svoje vozilo kako biste sprečili dalje probleme. Zdrave svećice su od vitalnog značaja za sposobnost Vašeg automobila da se pokrene i ostane napajan energijom.

 

KOLIKO ČESTO TREBA MENJATI SVEĆICE?

 

Srećom, svećice ne zahtevaju često zamenu i mogu proći godine i mnogo kilometara pre nego što je zamena potrebna.

Medjutim životni vek svećice zavisi od motora, stanja i tipa svećice. Preporuke za održavanje koje je predložio proizvođač Vašeg vozila mogu zahtevati češće ili ređe zamene u zavisnosti od marke, modela i godine. Neki proizvodjači preporučuju zamenu svećica na 20.000km, dok drugi preporučuju na 50.000km. Postoje I motori kod kojih se preporučuje zamena svećica na 100.000km

 

DA LI SU SVEĆICE UNIVERZALNE?

 

Iako Vas mnogi prodavci auto delova mogu navesti da verujete u suprotno, sve svećice nisu jednake! Bakarne svećice, na primer, imaju najkraći vek, dok one napravljene od naprednijih i izdržljivijih materijala kao što su platina ili iridijum mogu da obezbede i do četiri puta duži vek od bakarnih.

 

KOJi JE BENEFIT ZAMENE SVEĆICE?

 

Primarna prednost je da znate da će se Vaš automobil upaliti bez problema. Nepotrebno je reći da to nije sve što je važno. Nove svećice pružaju i mnoge druge prednost:

Konzistentna proizvodnja optimalnog sagorevanja. Potpuno funkcionalne svećice pomažu u podršci potpuno funkcionalnom sistemu sagorevanja.

Bolja ekonomičnost goriva. Nacionalni institut za automobilsku industriju kaže da pogrešna paljenja svećica mogu smanjiti efikasnost goriva za 30%.

Glatko i energično počinje. Prvi put kada okrenete ključ za paljenje novom svećicom može biti iskustvo koje otvara oči. Stare svećice su možda bile razlog zbog kojeg je vaš automobil imao trzave startove.

Smanjene štetne emisije. Agencija za zaštitu životne sredine navodi da marljiva briga o automobilu - posebno u vezi s svećicama - može pomoći u povećanju efikasnosti goriva i smanjenju zagađenja vazduha.

 

KOLIKO JE SLOŽENA ZAMENE SVEĆICA?

 

Složenost zamene svećica varira od jednostavne do veoma složene. Zamena svećice se obavlja kada su delovi hladni, a vreme potrebno za završetak zamene zavisi od marke i modela. U nekim slučajevima, možda će biti potrebno ukloniti druge delove automobila, kao što je usisna grana, da bi se došlo do ovih komponenti.

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
T ručka dužine 50 cm.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
918,97 RSD
Sačuvano u omiljne
• Sa pover grip-om za obrtni moment do 45 Nm • Dužina: oko 240 mm • Sa Z...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
514,00 RSD
Sačuvano u omiljne
• Za obrtni moment do 35 Nm • Dužina: oko 230 mm • Sa Z-spojem i kvalite...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
418,00 RSD
Trenutno nema komentara

Slični članci

02.
Apr.
2024.
Blog
Da li ste ikada obraćali pažnju na boju dima koji izlazi iz izduvnog sistema Vašeg automobila? Iako ovo može zvučati čudno, boja Vam može dati inform...
11.
Aug.
2023.
Blog
Redovno održavanje automobila je ključno za njegovu dugotrajnost, pouzdanost i sigurnost na putevima. Jedan od najvažnijih aspekata održavanja je kori&scaron...