Najčudnija dodatna oprema koja je propisana zakonom

Blog
27.12.2023.
Najčudnija dodatna oprema koja je propisana zakonom
Najčudnija dodatna oprema koja je propisana zakonom

Kada pomislimo na obaveznu opremu u automobilima, obično mislimo na stvari poput sigurnosnih pojaseva, rezervnih guma, i prva pomoć. Međutim, širom sveta, neke države imaju neobične specifične propise o dodatnoj opremi koja mora biti prisutna u vozilima. U ovom blogu, istražićemo neke od najčudnijih primera takve opreme.

Francuska: Alkometar

U Francuskoj, vozači su dužni da imaju alkometar u svom vozilu. Ova neobična pravila su uvedena kako bi se smanjila učestalost vožnje u pijanom stanju. Iako se ne primenjuje strogo kazneno, ovo pravilo ilustruje inovativni pristup Francuske u borbi protiv vožnje pod uticajem alkohola.

Španija: Rezervne naočare za vožnju

Ako ste vozač koji u Španiji nosi naočare ili kontaktna sočiva, morate imati i rezervni par naočara u vozilu. Ovo pravilo osigurava da vozači koji zavise od naočara za vožnju uvek mogu bezbedno upravljati vozilom, čak i ako se dogodi nezgoda s njihovim primarnim parom naočara.

Tajland: Majice su obavezne

U Tajlandu, vozači i svi putnici moraju nositi majice dok su u automobilu. Vožnja bez majice može rezultirati kaznom. Ovo pravilo može iznenaditi turiste, naročito one koji dolaze iz zemalja gdje je vožnja "gore bez" tokom toplih ljetnih meseci uobičajena.

Rusija: Čistači farova

U Rusiji, zakon zahteva da vozila imaju čistače farova. Ovo je posebno važno u zemlji gde su zime duge i teške, a putevi često blatnjavi ili prekriveni snegom. Čistači farova pomažu u održavanju čistoće svetala za bolju vidljivost.

Japan: Detektor za starije osobe

U Japanu, vozači stariji od 75 godina moraju postaviti poseban znak na svoj automobil koji signalizira da je vozač starija osoba. Ovo pomaže u povećanju svesti drugih učesnika u saobraćaju i doprinosi većoj opreznosti na putevima.

Južna Afrika: Oprema za borbu protiv nosoroga

U nekim delovima Južne Afrike, posebno u blizini prirodnih rezervata, preporučuje se da vozila budu opremljena sredstvima za odbranu od nosoroga. Iako to nije zakonski obavezno, ovo je jedinstven primer kako lokalni uslovi mogu uticati na savete o opremi vozila.

Saudijska Arabija: Vatrogasni aparat za vozila s gasnim instalacijama

U Saudijskoj Arabiji, vozila opremljena gasnim instalacijama moraju imati vatrogasni aparat. Ovo je mera predostrožnosti zbog povećanog rizika od požara koji može proizaći iz korišćenja gasa kao goriva.

Kanada (Quebec): Posebne zimske gume

U kanadskoj provinciji Quebec, zakon nalaže da sva vozila moraju imati zimske gume od 1. decembra do 15. marta. Ovo pravilo odražava ozbiljne zimske uslove u regionu i pomaže u smanjenju rizika od saobraćajnih nesreća tokom snežnih i ledenih meseci.

Kina: Zadnja kamera za vozila

U nekim gradovima Kine, postoji pravilo da sva nova vozila moraju biti opremljena kamerama za vožnju unazad. Ovo je uvedeno kako bi se smanjio broj nesreća prilikom parkiranja i vožnje unazad u gusto naseljenim područjima.

Brazil: Set alata za hitne popravke

U Brazilu, postoji preporuka da sva vozila trebaju imati osnovni set alata koji omogućava vozačima da obave manje popravke na putu. Ovo uključuje stvari poput ključeva, odvijača, i kliješta, što je korisno u zemlji sa velikim putevima i udaljenim područjima.

Australija: Oprema za preživljavanje u pustinji

U određenim delovima Australije, posebno u pustinjskim i udaljenim oblastima, preporučuje se da vozači imaju opremu za preživljavanje, uključujući vodu, hranu, signalne rakete, i zaštitu od sunca. Ovo nije zakonski obavezno, ali je izuzetno preporučljivo zbog ekstremnih uslova.

Norveška: Grebalice za led i četke za sneg

U Norveškoj, zbog hladne klime i duge zime, obavezno je imati grebalice za led i četke za sneg u vozilu. Ovi alati su ključni za održavanje čistoće stakala i svetala vozila tokom snežnih i ledenih meseci.

Indija: Zvučni signal za upozorenje na slonove

U nekim delovima Indije, naročito blizu nacionalnih parkova i rezervata divljih životinja, preporučuje se imati zvučne signale koji se koriste za upozorenje slonova. Ovo nije zakonski obavezno, ali može pomoći u sprečavanju nesreća s divljim životinjama, posebno slonovima koji mogu neočekivano preći put.

Ovi primeri pokazuju kako različite države pristupaju sigurnosti na putu na jedinstvene i ponekad iznenađujuće načine. Iako se neki od ovih zakona mogu činiti čudnima, oni su stvoreni s ciljem poboljšanja sigurnosti na putevima i smanjenja rizika za vozače i putnike. Bez obzira na to gde putujete, uvek je dobra ideja unapred se upoznati sa lokalnim zakonima o vožnji.

Trenutno nema komentara

Slični članci

09.
May.
2024.
Blog
Nažalost i najbolji vlasnici automobila mogu biti opušteni u održavanju svog vozila. Veoma je lako uzeti bilo koje vozilo zdravo za gotovo i zaboravit...
30.
Apr.
2024.
Blog
Mali servis automobila predstavlja jednu od najvažnijih rutina održavanja koja osigurava pouzdanost, bezbednost i efikasnost Vašeg vozila.
22.
Apr.
2024.
Blog
Automobili su dizajnirani da traju godinama, ali bez odgovarajućeg podmazivanja, mnoge komponente vozila mogu otkazati mnogo pre vremena.