Osvetljenje i signalizacija

Blog
07.11.2023.
Osvetljenje i signalizacija
Osvetljenje i signalizacija

Jedan od najvažnijih aspekata bezbednosti u saobraćaju je pravilno osvetljenje i signalizacija na automobilima.

Postoje četiri osnovna tipa sijalica u auto industriji

  • Halogene sijalice – predstavljaju najčešći izbor sijalica po izuzetno povoljnim cenama, pružaju sasvim zadovoljavajuće osvetljenje.
  • LED sijalice – uz bolje/jače osvetljenje, imaju bolju energetsku efikasnost I dosta duže traju od halogenih sijalica.
  • Ksenon sijalice – poput led sijalica pružaju izuzetno osvetljenje. Korisnici su najzadovoljniji elegantnim izgledom i modernim izgledom automobila koji poseduju ovu vrstu sijalica
  • Laserski farovi – ne emituju lasersku svetlost direktno već usmeravaju laserski zrak na sočivo sa žutim fosforom koristeći sistem ogledala. Nepotvrđene objave iz različitih izvora govore da ovaj tip osvetljenja ima 1000 puta bolje performanse i od LED sijalica i od ksenon sijalica. Ovaj tip osvetljenja koristi se uglavnom kod premium tipova vozila u poslednjih par godina.

Podela osvetljenja na svetlosne grupe:

  • Duga svetla
  • Kratka svetla (dnevna)
  • Svetla za maglu ( maglenke )
  • Kočiona svetla ( stop svetla )
  • Pokazivači pravca ( migavci )
  • Poziciona svetla – prednja i zadnja

Pravilno osvetljenje igra ključnu ulogu u obezbeđivanju dobre vidljivosti na putu. Kada se kaže pravilno osvetljenje, misli se najpre na potrebu da se put ispred vozača jasno vidi kako u normalnim tako i u otežanim  uslovima na putu poput magle, kiše (mokrih kolovoza) kao i snega. Takođe, bitno je da svojim osvetljenjem ne ometate druge učesnike u saobraćaju pre svega jačinom sijalica kao i upotrebom sijalica sa plavom nijansom koja daje jako belu boju i ometa vozače vozila koji idu u susret, posebno u uslovima kiše ili snega zbog refleksije svetlosti o kolovoz.

Druga bitna, ali ne manje bitna stavka je definitivno bezbednost drugih učesnika u saobraćaju, od vozača četvorotočkaša do pešaka, biciklista, kao i korisnika električnih trotineta jer mogućnost da vas uoče u datom momentu može biti presudna i jednako je bitna kao i vaša mogućnost da njih uočite na vreme.

Poput osvetljenja, pažnja se mora obratiti i na svetla signalizacije kako bi ste drugim učesnicima u saobraćaju mogli da na vreme ukažete na vaše naredne poteze.

Kako bi se svi ovi uslovi ispunili potrebno je redovno proveravati signalizaciju i osvetljenje kao i koristiti sijalice visokog kvaliteta čime se smanjuje mogućnost iznenadnog otkazivanja u vožnji i nesporazuma sa ostalim učesnicima u saobraćaju.

Zakoni koji propisuju jačinu svetla, vrstu fara, kao i boju svetla svode se na najbezbednije moguće uslove na saobraćajnicama i u skladu su sa fabričkim normama svakog proizvođača ponaosob, i tim pravilima se vode I zaposleni na tehničkim pregledima, koji su u obavezi da ne dopuste da prođete tehnički pregled ukoliko nemate propisno postavljeno osvetljenje na vašem ljubimcu.

Ostali komentari

  • Nikola
    Nikola

    Kako mogu kod Vas da kupim sijalice za moj auto?

    08.11.2023. 19:59

Slični članci

11.
Aug.
2023.
Blog
Održavanje komandne table u unutrašnjosti automobila može biti jednostavan proces. Evo nekoliko korisnih saveta za održavanje komandne table:
11.
Aug.
2023.
Blog
Redovno održavanje automobila je ključno za njegovu dugotrajnost, pouzdanost i sigurnost na putevima. Jedan od najvažnijih aspekata održavanja je kori&scaron...